Nya kameran

2010-04-30 @ 20:53:06
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (0)
Japp, idag fick jag (redan) hämta nya kameran som jag spontanköpte igår.

Pia och Roger med son Max kom hit och lagade tacos och sedan gick vi och kollade på 18:00-brasan på Brynäs. Teodor var hyfsat imponerad av elden men mer imponerad av raketerna som smälldes. Fick även medhäng av tre andra ungar med föräldrar.



Det övas lite på att ligga på mage här hemma

Poseringskungen (vem vill sätta en peng på att han blir fotomodell nån gång?)

En liten unge

Mamman och pappan

Teodor fick låna Albins cykel, det gick vilt till när favoriten Mattias skjutsade runt honom med världens fart när vi skulle kolla på majbrasan.

Imorgon kommer farmor, bonusfarfar och farbror hit och jag ska passa på att ta mig till Biltema och köpa en trehjuling till Teodor. Det är uppenbart (både på dagis och annars) att han älskar att cykla. Så en trehjuling som start och som för att välkomna våren är klockrent tycker jag! Lite storebrorspresent också.


Lekplatsen

2010-04-30 @ 13:20:50
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (0)
Det absolut bästa när våren äntligen behagar masa sig in, är att man med enkelhet kan sjasa ut ungarna på lekplatsen. Ja, ännu går det förstås inte att "sjasa" ut Vilgot, men han sover i alla fall som en prins i barnvagnen utomhus. Teodor underhåller sig i stort sett själv utomhus och man slipper i ganska stor mån skrik och panik. Lekplatsen är guld, helt enkelt.
Idag hittade vi en pappa och en Maja som var 2 år (fyllde igår), och Teodor och Maja lekte härmleken med varandra i en timme och vi vuxna kunde stå och glo för det mesta utan någon direkt ingripan nödvändig. Det är då det känns befriande att vara förälder. Man står där, man har ansvar, men man behöver liksom inte göra någonting. En hink och en spade, en fotboll, gungor och rutchkana = succé.
Det är det absolut bästa med våren.

Ikväll blir det eventuellt majbrasa (om vi hittar någon som tänds innan kl 21 och som inte ligger i stan). Får se hur det blir. Det är rätt blåsigt och kallt ute och när solen gått ner lär det vara ännu kallare.

Nu ska jag passa på att vila lite, båda barnen sover äntligen.

...

2010-04-29 @ 21:22:09
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (0)
Det positiva med att vara full av amningshormoner, är att jag lättare får färg i solen. Det negativa med att vara full av amningshormoner, är 50 % av mitt hår ramlar av, jag har inget tålamod, jag känner mig sur och ledsen stup i kvarten, jag är sugen på massa saker att äta hela tiden, jag är trött i kroppen, jag...
Ja, man kan väl helt enkelt säga att det finns fler nackdelar än fördelar med att vara full av amningshormoner. Kan det inte stabiliseras snart?! Kan inte Vilgot börja äta regelbundna tider och sova längre på nätterna? Så att jag kan bli en människa igen...

Jag tröttnade på att inte kunna fotografera mina barn ordentligt (använder ju min mobilkamera med 3.2 mp just nu) och beställde en ny kamera. Impuls, minst sagt. Men jag tröttnade helt enkelt, och så hittade jag en avent med 10 mp för 590 kr. Så jag slog till. Förhoppningsvis kommer den i början av nästa vecka.

Vilgot har varit superkinkig hela dagen, han har skrikit nästan all sin vakna tid och inte sovit mer än 20 min i stöten. Jag är minst sagt slutkörd. Och dagis varnar för att det går ögoninflammation. Och vi som har två ögonungar (Vilgot har också ögoninflammation), snart har vi kanske (men förhoppningsvis inte) en ögonsjuk Teodor hemma - igen. Suck, pust och stön. Jag vill ha semester.


Men inte inatt

2010-04-28 @ 12:28:45
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (0)
Näpp, inatt var natten allt annat än lugn och harmonisk; hundratusen amningar och blöjbyten senare är jag rätt sänkt. Men men, tur att Vilgot är söt i alla fall. För särskilt underhållande är han inte just nu. Mycket kan man tycka men en sak är säker - han har en vilja av stål och en röst som kan skära igenom glas. En envis pojke det där!

 


Mina fina

2010-04-27 @ 19:50:15
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (1)
Här hemma har jag tre underbara pojkar. De finaste som finns. Bara så ni vet. Här kommer bilder på två av dem.

 

 


Fint

2010-04-27 @ 11:25:23
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (1)
Det är fint väder ute idag också. Storplutten är på dagis och N är och räknar på jobb. Jag och Ville vomp lyssnar på musik och slappar. Ska kanske ta mig ut på en prommis snart men jag är trots vädret inte så överdrivet inspirerad...

Jag jämförde lite mellan Vilgot och Teodor vikt och längdmässigt i samma ålder, och då fick jag lite mer perspektiv på att Vilgot verkligen är en lillplutt. Teodor var inte så överdrivet stor han heller, men Viggan är verkligen liten, i mina ögon. Här kommer en liten jämförelse:

Viktjämförelse mellan Teodor & Vilgot


Teodor
Vid födelsen: 3196 gram, 49 cm lång, huvud: 34 cm
Vid 4 veckors ålder: 3946 gram, 52,7 cm lång, huvud: 36,7 cm

Vilgot
Vid födelsen: 3042 gram, 49 cm lång, huvud: 34 cm
Vid 4 veckors ålder: 3628 gram, 51,6 cm lång, huvud: 35,2 cm

Teodors ökning: 750 gram, 3,7 cm, 2,7 cm huvud
Vilgots ökning:   586 gram, 2,6 cm, 1,2 cm huvud

Jag tänkte att jag skulle göra en sån här liten jämförelse mellan ungarna varje gång Vilgot blir en månad äldre. Så får jag se om det påverkar att Vilgot är född i vecka 37+2 och Teodor i vecka 39+2... Sen får man ha i åtanke att Vilgot spenderat nästan all sin tid efter förlossningen sjuk, det påverkar nog en del.

Natten var förresten ganska ok! 3 amningar, Vilgot somnade omkring 21 och vaknade omkring 06. Teodor somnade 19:30 och vaknade 06 han med. Han hostade ingenting inatt (Teodor alltså, jag glömmer att han också är förkyld) och sov i sin egen säng hela natten. Vilgot sov i sin egen säng fram till 05 ungefär.

Teodor var så söt igår; Vilgot låg i babysittern och var ledsen/upprörd. Då springer Teodor snabbt som attan iväg och hämtar Vilgots napp, som han sedan försiktigt stoppar in i hans mun. Sedan sitter han på huk och stryker med sitt pekfinger över Vilgots panna och säger "shyyy, shyyy". Inte för att det direkt hjälpte, men tanken var mer än god. Han månar verkligen om sin lillebrors bästa. Han vill ge honom pussar och kramar dagligen, påpekar alltid när han tror att Vilgot är hungrig att det är dags för tuttismaten. Följer med när det är blöjbytardax och pratar med lillebror då och då, på deras "egna" språk. Vilgot svarar med knorranden så de har en liten konversation going on. Säkert snackar de skit om mamma och pappa... ;)


BVC & stan

2010-04-26 @ 20:04:23
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (0)
Japp, jag hade rätt, strax över 3,6 kg vägde lillprinsen; 3628 gram närmare bestämt. 51,6 cm hade han blivit. Han växer, min lilla.
Vi var en sväng in till stan idag också. Bara en tur fram och tillbaka i det fina och varma vädret!
Nu sover båda killarna så jag passar på att ta mig lite egentid. Fick lite skäll från BVC att jag tappar bort mig själv mitt bland blöjbyten, sjukdomar, vakennätter och matningar. Jag glömmer ofta att äta och dricka, glömmer att sova, glömmer att duscha, glömmer till och med att kissa. Och kroppen säger ju stopp såklart, den orkar inte hur mycket som helst. Och jag måste bli bättre på att ta hand om mig själv. Men det är svårt att prioritera sig själv tillsammans med ett barn mitt i trotsåldern och ett barn mitt i spädbarnsåldern... Det är underbart att vara mamma. Men jäkligt tufft!

"Det kittlar i magen"-leendet. Det där klockrena 'jagvetintevadjaggör'-smilet som bara spädisar kan åstadkomma.

En stor pojke med trötta ben, då passar det bra att man kan sitta på sin ståbräda och vila fötterna i varukorgen under vagnen.


Lek

2010-04-26 @ 09:41:46
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (0)
Igår vart det lek med Elmer och mamman hans i Boulognerskogen, småkillarna fick springa av sig ordentligt och det behövdes nog... De är bra på att underhålla varandra, Teodor och Elmer. Och trots lite småkiv emellanåt så verkar de tycka bra om varandra, och kramas och leker tillsammans och inte bara var och en för sig.

Snart är det BVC time, Vilgot vägdes ju i fredags på sjukhuset och då vägde han 3505 gram så jag är inte så överdrivet nyfiken på hans vikt nu, det är väl 3,6 eller nåt. Stackarn har fortfarande en hosta som låter illa och han börjar grina varje gång, så klart, det är ju jättejobbigt. Snorig är han också, men nu kan man i alla fall få ut lite snor så han blir hjälpt med andningen. Min lilla miniplutt.

Teodor har fått en ny bok, bilar som räknar

och lek


Besök igår

2010-04-25 @ 07:58:20
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (0)
Igår var Kristoffer och Farida här! Världens bästa bror med flickvän med andra ord. De firade 3 månaders dag igår, och kom hit och umgicks lite. Vi fikade/åt på stan, tog en promenad hem och sen blev det fiskpinnar en galen Teodor för resten av slanten. Ungarna fick en massa AIK grejor (som N blev lite upprörd över ;) ) , bland annat en boll som gjorde Teodors lycka, och jag hade rätt - han sov med fotbollen i sängen inatt...
Hur som, natten har varit ok, inte bra men ok. Lite har sovits i alla fall!
Idag blir det kanske lek med Emilia och Elmer, ska skicka ett sms snart men vill inte väcka om de fortfarande ligger och susar.

Sjukhus

2010-04-23 @ 21:31:55
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (1)
Ytterligare ett besök på barnakuten idag då. Vilgot har fått krupp, han med. Och han hade RS-virus redan förra vecka, dock lindrigt. Nu har vi fått hem kortinsontabletter ifall kruppen kommer tillbaka inatt. Han slapp inhalera insulin i alla fall, det är jag glad för. Lungorna lät bättre också, och ingen ny infektion hade tillkommit. Nu hoppas jag att vi slipper sjukhusbesök på ett tag, det är inget kul det här!

Imorgon får vi finbesök av morbror Kristoffer! Myspys!

And the winter continues...

2010-04-22 @ 16:20:39
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (1)
... men vi trotsar snön och köpte en vårjacka till Teodor idag. Vilgot fick på sig en av overallerna som vi lånat och sedan begav vi oss. Blötsnö everywhere men men sånt är livet. Vad är väl en sommar på slottet...

Ny vårjacka, storlek 100

Lånad overall, storlek 56 ;)


Jaha

2010-04-22 @ 08:36:53
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (2)
Ja, så var det slutet på april. Eller... början på december kanske?
Det är snö ÖVERALLT. Just när allt hade smält bort, trottoarerna och vägarna var sopade och fina. kommer snökaoset. Det är snöstorm ute. 5 cm snötäcke över marken. Hej då blivande vår och hej igen vinter. Ska det aldrig bli varmt och skönt i år?!

Och jag har spenderat även denna natt mestadels vaken med en liten liten unge som inte kan andas. Kul kul.

Vi har fått låna babyoveraller från Pia och Roger , väldigt uppskattat måste jag säga - speciellt nu när det blivit vinter igen. Annars hade vi fått stanna inne idag...

Nya skor & vakennätter

2010-04-21 @ 09:33:15
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (1)
Vi hittade ett par nya skor till Teodor igår, ett par vita Adidas "springaskor" (gympaskor med andra ord). Snygga, bekväma pjucks som dessutom hade 100 kr rabatt och därför gick in för den överkomliga summan 199 kr i kassan. Han har gått rätt mycket i dom redan och verkar tycka om dom.

Inatt var jag vaken i stort sett hela natten. Vilgot kan återigen inte andas som han ska och jag har suttit på soffan och gett koksaltlösning, försökt använda nässugen och ammat i variande ordning. Vid fem-tiden imorse kunde han äntligen somna in ordentligt och andas hyfsat bra. Sedan var det upp och hoppa 2 ½ timme senare.

Teddan är på dagis igen, idag fick jag veta att i september ska han flyttas till storbarnsavdelningen. Först stod jag som ett fån, innan jag insåg att han faktiskt blir tre år i vinter. 3 år! Herrejistanes. Vart tar tiden vägen egentligen?! Känns ju som att det var igår det var han som låg i en vagn och var ett litet knyte...

Hjärtsnurr

2010-04-20 @ 10:52:41
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (3)
Mhm, idag när vi skulle gå till dagis så springer Teodor. Han springer rakt nerför backen utanför porten och rakt ut i vägen. Jag springer efter med barnvagnen och ryter som ett djur att han ska stanna, fy vad läskigt det var. Mitt i vägen stannar han och står där tills jag hunnit fånga upp honom. Tack och lov kom inga bilar, hade det gjort det så... Det vill jag inte ens tänka på. Skakade ett rätt bra tag efteråt och hade världens längsta harong med Teodor om hur farligt det han just gjort är. Hela vägen till dagis sa han "Bilar, farligt!" så jag tror att han förstod allvaret. Han blev nog ganska skärrad av att jag blev så rädd och arg också. Jag vill ha fartgupp och 30-gräns här utanför!!!

I alla fall, idag ska vi in till stan (efter dagis) och shoppa gympadojjor till Teddan. Kanske även en vårjacka och en keps. Barnbidrag idag ju. Även Vilgot skulle behöva en fleeseoverall men jag har bara hittat en bra (Po.P) och den är svindyr, 595 kr för en bebisoverall... Nä, skulle inte tro det va.

Blev lite bilder på mina sötnosar också:

 

 


Revolutionerande natt!

2010-04-20 @ 07:28:53
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (0)
Inatt, denna ljuvliga, ljuvliga natt, så har Vilgot bara väckt mig 3 gånger !! under en 10-timmars period. Jag är nästan utvilad. Verkligen revolutionerande. Man vet inte hur underbart det är att bara bli väckt 3 gånger om man inte tidigare blivit väckt 10 gånger... Han har även sovit i sin spjälsäng hela natten. Och Teodor sov i sin egen säng hela natten han med.

Snart är det dagis-time, jag ska bara dricka mitt kaffe, äta lite smörgåsar och klä på ungarna, sen drar vi. Teodor är i full fräs med att äta frukost redan. På återseende!

BVC, AOE & fika

2010-04-19 @ 15:29:40
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (1)
I morse var vi på BVC, lillskrutt har vuxit; 3416 gram & 50,6 cm. Eftersom han föddes tidigare men inte är för tidigt född så är han "liten för sin ålder" eftersom han räknas som en fullgången bebis. Men han tar sig stadigt och tappert uppåt på kurvan och snart ligger han nog på medel istället för under. Han växer i alla fall precis som han ska.

Sedan var vi på hörselcentralen för att kolla så att han hör ordentligt, och det gör han. Teodor var duktig och satt tyst som en mus när hörselvågorna skulle mätas och fick en lejontatuering som tack.

Snön har smält bort helt på lekplatsen nu också - äntligen! Så det blev några rutchkaneåk för storprinsen.

Vi träffade Mattias (och pappa såklart) på stan och tog en kaffe innan vi gick hem från dagens sjukhusbesök. Nu sover bägge grabbarna sött på respektive platser och jag ska väl lägga mig på soffan och glo i taket, rekommendationer från BVC om jag inte lyckas sova; ligga och glo och skita i städning, tvättning och diskning så att jag inte ska köra slut mig själv alldeles. Jag väljer att lyssna på rådet just idag och ta tillfället i akt att ha en slappar-eftermiddag!

 

Lejon-tatuering (är nog snarare en tiger men shyy det är vad barnet säger att det är - lugnast så ;) )


Barnsanering

2010-04-18 @ 20:12:34
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (0)
Teodor har blivit sanerad idag. Det blev en långdusch med hårtvätt och kroppstvätt; sedan hårklippning och nagelklippning. Nu är ungen ren för stunden. Tänderna är ordentligt borstade, näsan snuten och barnet är placerat i sin säng i väntan på att ögonlocken ska bli tunga. Även hans rum fick en dust idag; ommöblering och städning med leksaksplockning och dammsugning. Skönt när saker och ting blir gjorda.

Jag själv drömmer om en ny mobiltelefon. Min är tappad i golv, har fått bläck över sig, är utsliten och välanvänd. Mobiler har väl inte så mycket mer än 1 års användningstid som de klarar av, och jag har ju faktiskt haft min sedan februari förra året. Jag har spanat på en Sony Ericsson W995, självklart förlängning av abonnemang i sådana fall, kontant har jag inte råd att köpa - man är ju ingen smygmiljonär direkt. 8.1 mp kamera på denna skönhet. Kan vara bra med tanke på att digitalkameran inte riktigt funkar längre....


Men nu ska det bli te och skorpor i soffan med karln min. Puss och kram!

Stortrollet poserar

2010-04-18 @ 12:36:35
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (1)
Jag lovade modellbilder på mitt stora barn, och jag håller mitt löfte denna gång! Här kommer bilder på en poserande snyggve!

 

 


Godnatt

2010-04-17 @ 21:27:37
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (0)
Mina barn har somnat gott till snurret från tvättmaskinen (två tvättar blev det ikväll). Det snusar barn i alla hörn och vrår. Disken är diskad och tv:n ska snart stängas av för sängen lockar med sitt varma duntäcke... N sitter och dricker wisky och grabbar sig hemma hos Pelle så jag har möjlighet att bre ut mig ordentligt.

Godnatt världen!

Men nu så!

2010-04-17 @ 19:35:53
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (1)
Ja, gissa vad som äntligen händer här hemma?! Jo, tvättmaskinen står i full rullning! Första tvätten laddad och klar, ca 20 minuter kvar sen ska den hängas! Jag känner mig som en hemmafru här med mina två barn, middagsresterna i kylen och tvätten istoppad. Är jag vuxen nu?

Mamma och Kristin var här idag på en visit, mysigt. Pojkarna fick fina kläder och N fick två stekpannor vilket gynnar oss alla big time. Båda killarna blev superfina i sina nya outfits, Vilgot fick fem söta bodys, två byxor, filt, mössa och tossor. Teodor fick två läckra t-shirts och en hood.

Vilgot är bättre med andningen nu. Fortfarande lite rossel emellanåt och lite snorigt men betydligt bättre. Teodor har inte sovit middag på två dygn så han däckade vid halv sex på mina order, då sprang han runt som en stolle och skrek, sjöng och gick på allmän sparlåga. Nu sover han tungt. Jag väntar på att även det lilla barnet ska somna in, men han verkar inte ha några planer på det än på ett tag...

 

 

Vilgot med nya outfit samt grodan från Camilla. Bilder på stortrollet kommer imorgon. Vi hade en trevlig dag/kväll i Järvsö igår och vi sov även där. Fick träffa Angelica som har blivande kusinen i magen (beräknad till 28 juli). Vi missade dock kusin Benjamin men det kommer nog andra tillfällen :)

Nä, om man kanske skulle ta itu med disken innan man däckar?


Järvsö

2010-04-16 @ 10:39:21
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (0)
Snart beger vi oss till Järvsö och softar där lite. Det blir en debut-tågresa för Vilgot men jag kan inte påstå att jag är orolig; bebisar brukar sällan vara ett problem under resor. De sover, äter och skiter mest ju. Kanske skriker lite men då ligger de i alla fall stilla. Jag är mer orolig för den där tvååringen som just nu sitter bredvid mig. Han har nämligen även förmågan att springa iväg, skrika skällsord samt göra som han själv vill. Då behöver man oroa sig för att han ska hoppa ut ur tåget... Nä tacka vet jag små barn som håller sig på sin plats ;)
Imorgon kommer mamma/mormor samt alla mostrarna. Mysigt värre. Så det blir två familjedagar nu som vi har att se fram emot.
Vilgot fick en supersöt gosedjursgroda av Camilla igår (trist att vi hamnade på sjukhus när jag egentligen skulle ha fikat med henne), Teodor är väldigt givmild och lägger den bredvid Vilgot stup i kvarten så att han ska få ha den nära... Söta små barn!

Barn-akuten

2010-04-15 @ 18:19:36
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (0)
Ja, dagen har varit annat än rolig, om man säger så. Jag tog mig till vårdcentralen för att Vilgot hade så svårt att andas. Väl där blev det remiss till barn akuten där vi har spenderat 5 av dagens timmar. Vikt, temp, blodprov, diverse undersökningar av läkare och överläkare samt lungröntgen. Inte så kul.
Men nu är vi hemma i alla fall, jag är helt slutkörd och antagligen Vilgot också. Och jättebra födelsedag för N verkligen...
Snart kommer det besök hit på fika, sen lär jag däcka.
Goda nyheter är att det inte verkar vara något allvarligt fel på Vilgot samt att han gått upp ytterligare 100 gram sedan vi vägde honom i måndags. Alltid nåt!

Dagis & Apotek

2010-04-14 @ 17:25:15
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (0)
Teodor har varit på förskolan idag, och sen gick jag och Vilgot och hämtade honom och gick en promenad till Apoteket för att införskaffa koksaltlösning till Vilgots näsa då han är rätt så snorig (har väl smittats av sin bakteriehärd till storebror precis som jag). Det var superfint vårväder med dryga 15 plusgrader och ännu varmare i solen. Svetten rann när vi kom hem :)
Nu har jag vikt kläder, bytt underlakan i sängen (mjölk, mjölk & mera mjölk...), gett Teodor mellis och snart ska jag börja med middagen. Jag vet inte riktigt vad det kommer bli, något med kyckling...

Blå-grön öga håller lydigt i vagnen när han vill gå själv.

En väldigt liten unge som nu har börjat älska utomhusvistelse i vagnen.

Teodor står och spanar på bilar och aktar sig noga ;)

 

Teodors hår har börjat bli jättelockigt. Innan har det varit nästan helt rakt men nu har stora lockar börjat komma fram. Och vad man inte ser under allt hår är att han har jätte utstående öron. Så himla charmigt. Vilgots öron ligger platt mot huvudet men Teodors har alltid stått ut, nu mer än någonsin. Imorgon fyller pappa N år men dagen bjuder inte på mer än vanligt.. En lugn torsdag helt enkelt. Hoppas på fint väder så att vi kanske kan ta oss ut på uteplatsen och glassa lite.


Kväll.

2010-04-13 @ 22:01:33
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (0)
Det blev en långpromenad idag med, fram och tillbaka till Rusta, och Teodor fick vara sina 5 timmar på förskolan.
Vilgot ligger och småskriker - han är ett väldigt skrikigt litet sött barn. Teodor sover han med, med lite hostmedicin i kroppen. Stackarn ramlade idag och slog i lilltån rätt illa så han var ynklig innan han somnade, det var blodigt och jobbigt att göra rent.
Snart blir det fruktsallad och Cougar Town och så ska jag ta upp Vilgot för hundrade gången så att han kan komma till ro igen. Närhetstörstande lilla minibebis.

BVC

2010-04-12 @ 15:17:51
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (0)
Ja, idag har vi varit på premiärbesök på BVC. Vi har fått en ny BVC-sköterska också, en Eva. Hon verkar bra. Vår gamla BVC-sköterska Gunilla har gått i pension.
I alla fall, pluttis har gått upp från 2961 gram som var vikten den 4 april till 3162 gram nu. Så 200 gram på en vecka, det är väl ganska bra? Längden hade även den ökat med 0.8 cm och huvudomfånget med 0.3 cm. Så han verkar växa på bra, lillis. Om en vecka, den 19:e, ska vi tillbaka igen för en ny besiktning.
Även jag vågade mig upp på vågen, och den visar nu 59 kg. Så 8 kg nästan har jag gått ner, och 6 kg gick jag upp under graviditeten så jag ligger på minus nu. Går väl säkert ner till 52 kg som när jag ammade Teodor... Glömde fråga BVC om multivitaminer men jag ska ju tillbaka om en vecka så. Och hur som helst så kommer jag med största sannolikhet gå upp omkring 10 kg när jag slutar amma sedan så att jag hamnar på ursprungsvikten igen.

Just nu ligger mini i vagnen och sover, och Teodor står och diskar, vi har just slängt i oss några pannkakor. Han verkar äta igen nu, Teddis. Igår åt han bra till middag och idag åt han två pannkakor till lunch. Ända sedan Vilgot kom så har han matvägrat annars. Endast välling har gått hem. Så nu har vi tagit bort välling helt förutom en flaska till middagsvilan och en flaska på kvällen. Förhoppningsvis kommer han fortsätta äta mat nu. Men det är klart, det har blivit en enorm omställning här hemma så jag klandrar honom inte för att han vill gömma sig bakom snutteflaskan. Snart har han anpassat sig förhoppningsvis och då blir det nog lugnare hemma.

Det är fint väder ute och flera plusgrader och sol, så jag kanske ska klä på ungarna och ge mig ut på en prommis. Pappa N är och tränar/jobbar eller nåt, jag fattade inte riktigt. Så vi är solokvist. Men det funkar bra det med.

BVC-Eva frågade hur det kändes nu att få andra barnet. Och ja, hur känns det...? Jag är mer anpassningsbar nu. Är inte lika orolig, tar allt med större ro. Kan mer saker, det kommer naturligt. Behöver inte ställa lika många frågor, behöver inte samma bekräftelse.
Men samtidigt så har jag ett till barn att se efter. Jag kan inte lägga all min energi på Vilgot, för Teodor behöver mig också. Med Teodor kunde jag duscha nästan när jag ville, jag kunde sova på dagen, det var smidigt att ta sig ut, det behövdes inte lika mycket planering. Nu tar allting hundra år, två barn som ska kläs, två barn som ska mättas, två barns rutiner som ska följas... Och de är som natt och dag; vill olika på olika tider, och båda har en vilja av stål, fast på olika sätt...
Så hur känns det? Det bara känns helt enkelt.

"Vecka 40"

2010-04-11 @ 09:36:59
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (2)
Ja, idag skulle jag ha gått in i vecka 39+0. Det känns helkonstigt att det är en hel vecka kvar tills Vilgot skulle ha kommit ut egentligen. Nu är han redan här och vi har redan börjat få lite koll på läget hemma. I natt var första natten som han sov i spjälsängen. Han sov där hela natten (fast med de obligatoriska amningsstunderna varannan timme...) och det var skönt att få ha sängen för sig själv! Att kunna röra sig fritt och inte behöva tänka att man måste akta så att man inte råkar landa på en liten bebis av misstag... Han är en duktig son som inte sover tyst, så jag slapp gå upp för att kolla hans andning. Han pratar i sömnen, snarkar och bökar omkring. Ingen tvekan där inte att allt var som det skulle.

Såhär en vecka innan beräknad födelse så har magen nästan försvunnit helt, endast ett pyttelitet put syns och man skulle nog aldrig kunna våga antyda att jag varit gravid om man inte visste om det. Det är skönt att kroppen anpassar sig tillbaka till "normalstadiet" så snabbt men samtidigt känner jag hur mycket energi det tar ifrån mig att gå ner i vikt så fort. I alla fall så har jag börjat med Rhinocort aqua nu och huvudvärken har släppt lite. Jag känner mig nästan som en människa igen... Snart kommer nog full ork ha infunnit sig - ju längre tiden går desto mer anpassar sig kroppen och hjärnan på vakennätter och det känns inte fullt lika påfrestande att vakna stup i kvarten.

Nu sitter jag här med mitt kaffe och njuter av att det verkar bli fint väder idag = en långpromenad med min älskade familj. Snön har smält bort från uteplatsen och snart har nog marken tinat upp tillräckligt för att vi ska kunna påbörja vårat bygge. I sommar ska vi ha en fin härlig uteplats där vi kan sitta och snacka skit in på sentimmarna och vakna upp alldeles för trötta morgonen efter ;)

Så fort N har vaknat så ska jag pallra mig in i duschen, jag svettades så mycket inatt att jag började frysa så jag kan inte påstå att jag luktar så värst fräscht just nu. Men det var guld värt att få sitta i fåtöljen och amma inatt, istället för i sängen utan ryggstöd. Mjölken rann till mycket lättare också vilket gjorde amningsstunderna kortare.
Teodor sötnisse kom in i morse och mös ner sig bredvid mig i sängen och pussade på mig tills jag gick upp... Och sen kom N in och kramade mig i hundra år - kan en morgon bli bättre?

 

Nu ska jag släpa mig bort härifrån. PUSS

Min kväll

2010-04-10 @ 19:43:21
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (0)
Teodor ligger och snackar med sig själv i sin säng i väntan på John Blund och Vilgot sover sött i sin spjälsäng. N är på grabbkväll (eller nåt ditåt) och jag har datorn och tvn för mig själv ikväll. Skulle behöva hoppa in i duschen men risken är för stor att nåt av barnen skulle vakna och gorma i högan sky så jag tror jag skippar det. Får bli en tidig morgondusch istället. Jag skulle behöva ta itu med disken. Det är så jobbigt när det börjar hopa sig i högar så lika bra att diska ordentligt varje dag för att undvika att bli stående i timmar när man minst av allt har lust med det.
På måndag är det BVC-debut för Vilgot, och debut för mig med för vi ska få en ny BVC-tant av någon outgrundlig anledning (antagligen för att de vill tvinga föräldrar att rabbla all information om deras privatliv igen). Imorgon hoppas vi på fint väder så att vi kan ge oss ut på en långpromenad.

Det är bara 4 dagar kvar tills pappa N fyller år. Helt sjukt vad fort tiden går.

Vår dag

2010-04-09 @ 15:22:12
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (0)
Lillpyret ligger i sin babysitter och kinkar för att nappen inte vill som han vill. Storpyret har blivit mutat med fullkornskex och sitter i soffan och glor på tv. Mitt huvud håller på att explodera, N är och köper nässpray med kortison för det känns som att min hjärna ska rinna ut så fort jag rör på huvudet - antagligen bihåleinflammation. Nä, vi kommer nog aldrig bli friska. Vi var förbi till jobbet idag och skrev på papper om att jag ska vara föräldraledig. Sedan rusade vi som tokar till hälsocentralen för vi hade tid att lyssna på Teodors lungor. Vi kom 10 min för sent men kunde tack och lov bli undersökta ändå. Teodor var exemplarisk och allt gick jättefort. Han har ingen lunginflammation eller nåt annat obehagligt utan "bara" ett vanligt virus men nu ska han i alla fall få hostmedicin med morfin i så att han ska kunna sova på nätterna. Äntligen ska vi slippa molipecten som inte hjälper ett jota.
Ikväll kommer kanske Roger och Pia med deras lillunge Max hit för att äta pizza och glo på film. Jag hoppas att mitt huvud fortfarande sitter kvar då. Våran start som två barns familj har inte varit en dans på rosor... En god natts sömn hade varit en gudagåva men det blir inget av med det än på flera månader...
Vilgot har börjat vara vaken lite mer nu, en kvart i taget ungefär, och ögonen har börjat fixera sig. Det är en envis liten herre som verkligen ryter till om han inte får som han vill, och det fort. Men nu ska jag kolla så att den äldre, lite trotsigare versionen av mig och N inte har rivit hela vardagsrummet, det låter lite misstänksamt där innefrån nämligen....

Mina två fina

2010-04-08 @ 15:00:19
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (1)


Babysitter

2010-04-08 @ 09:28:32
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (1)
Amanda har givit oss (eller ja, Vilgot då) en babysitter i födelsepresent. Och vi har inlett ett krig med förskolan. Eller, i alla fall med en av förskolepersonalen. Att folk ska vara så tråkiga...



Besegrade

2010-04-06 @ 14:38:09
Direktlänk | Livet enligt oss | Kommentarer (2)
Vi erkänner oss härmed efter en vecka vara besegrade. Vi hade hoppats att även detta barn skulle bli nappfritt, men det verkar bli tvärtom... Vilgot vill snutta helst dygnet runt och efter att ha ammat varje timme hela natten så har vi nu köpt nappar, och det verkar vara en hit för gud nåde mig om jag försöker sno nappen ifrån honom.
Teodor har varit på dagis idag. Skönt för honom att få komma hemifrån lite. Han är minst sagt trött på att ha en lillebror som tar upp min och Ns tid... Han är ju van vid att vara i centrum, och nu måste han anstränga sig för att hamna där igen. Dessvärre yttrar det sig genom värsta sortens trots...

 

 

 


Förlossningsberättelse - Vilgot

2010-04-05 @ 09:58:26
Direktlänk | Förlossning | Kommentarer (1)


På onsdagsmorgon ca kl 6 så börjar jag känna av förvärkar som jag är lite osäker på om de är riktiga värkar eller inte. De kommer med ca 10 minuters mellanrum men är väldigt oregelbundna (emellanåt går det nästan 30 min innan nästa värk/förvärk). De känns men i början är de mest bara obehagliga och inte så värst smärtsamma. Allt eftersom dagen går så börjar jag bli mer och mer säker på att det är just värkar jag känner och inte sammandragningar/förvärkar. Omkring 14:00 börjar de bli lite tätare, fast fortfarande oregelbundna. Nu varierar det mellan 5-15 min emellan varje värk och vi ringer efter barnvakt (jag har precis hämtat hem Teodor från dagis). Barnvakten (Teodors farmor) åker hemifrån direkt och är hemma hos oss klockan 16. Jag är fortfarande rätt beredd på att det kan stanna av eftersom värkarna fortfarande inte blivit regelbundna. Jag känner mig rätt pigg och inte ett dugg orolig och sen åker Teodor iväg. N cyklar och köper en sallad på pizzerian så att jag ska få i mig lite mat. Vid det här laget har jag även ringt och informerat förlossningen om att vi antagligen kommer komma in under kvällen. Jag vill bli undersökt även om det skulle stanna av, bara för att veta om nåt hänt eller inte.
N kommer tillbaka med maten vid 17 och vi äter och börjar kolla på en film. Vid det här laget börjar mina värkar bli regelbundna och inte nog med det så börjar de komma väldigt tätt. Jag kan fortfarande hantera dem bra och de känns inte alltför jobbiga, men de gör rätt rejält ont vid det här laget. Vid 18 ringer vi efter skjuts in till förlossningen, då kommer värkarna med ca 2-3 min emellan och gör riktigt, riktigt ont. Enda "smärtlindringen" jag tagit hittills är 2 alvedon på morgonen och en snabb dusch mitt på dagen.

Vi kommer in till förlossningen vid halvsju snåret (skrevs in 18:43) och på vägen upp får jag 4 värkar. Vi blir mötta av en barnmorska, en uska och en barnmorskestudent. De frågar om det är ok att studenten är med och det är det.
Vi får ett förlossningsrum på en gång, jag får lägga mig i sängen med mina egna kläder på och ctg-kurva tas. Jag har täta värkar och djupandas igenom dom. Emellan värkarna finns fortfarande ro att skoja och prata med varandra. Strax säger barnmorskan att jag har så täta värkar att hon vill undersöka mig. Jag undersöks och är öppen 6 cm. Jag har en tjock hinna med fostervatten och det bestäms redan då att om vattnet inte spricker av sig självt under den närmsta tiden så kommer hinnorna tas, detta på grund av att min förra förlossning gick så fort och de vill ha mer kontroll över förloppet denna gång. Jag får förfrågan om jag vill ha lustgas, men tackar nej.
Jag får ligga i mina vanliga kläder i ca 20 min och värkarna kommer tätt och regelbundet, men känns ändå fullt hanterbara, jag kan med lätthet andas mig igenom dom. Efter 20 min kommer barnmorskan in igen och jag är fortfarande inte öppen mer än 6 cm. Hon bestämmer då att ta hål på hinnorna. Detta görs 19:00.
Vattnet tas och klart fostervatten kommer ut. Värkarna fortsätter ha samma karaktär som innan, men är lite starkare och tätare, de kommer nu med ca 1-2 min emellan.
Jag fortsätter andas på medan jag håller N i handen för att ta mig igenom värkarna och barnmorskan kommer och går. Jag får näringsdryck och en kudde under knäna för att lättare kunna slappna av i värkarna (jag förblir sittande i sängen genom hela förlossningsförloppet).
Omkring 19:30 undersöks jag igen och är nu öppen 8 cm. Nu börjar värkarna komma ännu intensivare och jag har slutat få pauser emellan dem. Så fort en värk ebbat ut startar en ny, och jag får ingen chans att hämta andan och samla kraft. Då ber jag om lustgasen, jag känner att jag måste ha mer hjälp för att ta mig igenom de sista centimeterna. Lustgasen kopplas in och det är som en gudagåva. Jag har kramp i händerna av att ha spänt mig så jag måste ha hjälp med att hålla i den. Jag känner hela tiden hur värkarna stegras helt sjukt fort och mitt i en vanlig värk kommer en krystvärk. Jag ryter rakt ut att NU KOMMER BEBISEN! Klockan är då 19:45. Jag börjar hyperventilera för krystvärken verkar aldrig ta slut men jag får inte krysta och barnmorskan måste undersöka först att inga kanter är kvar. Hon är snabb som sjutton och så fort hon kollat att kanterna är borta åker gynbenen fram. Upp med mina ben och NU får jag krysta, men så stannar hon mig mitt i, jag får inte krysta klart! Det krävs en häst att hålla tillbaka den krystvärken jag hade och hon pressade på tillbaka som satan. Två varma handdukar lades med tryck runt barnets huvud och strax efteråt kommer krystvärk nummer 2, nu får jag krysta hur mycket jag vill säger barnmorskan och jag tar i, herre min gud vilka krafter en människa kan ha... Jag både ser och känner när han bokstavligt talat flyger ut ur mig på andra krystvärken. Det är en sådan cool upplevelse! 19:47 är han ute.

Moderkakan kom ut fem minuter senare och allt var fint.

Denna förlossning kändes SÅ bra, rakt igenom. Jag var hemma länge, tog det lugnt och lyckades andas mig igenom de flesta värkarna, kände mig trygg med mig själv, med att N var där, med personalen på förlossningen och hela situationen. Och det bästa är nog att jag var klar i huvudet och minns och tillät mig själv att känna efter i varje känsla och i varje värk. En riktig toppenförlossning!

I vecka 37+2 så kom vår Vilgot ut, 3042 gram, 49 cm, 34 cm i huvudomfång. Amningen fungerar utan problem sen första stund, han är en bestämd liten herre som gormar i högan sky när han inte får som han vill men när han får som han vill så ligger han och tittar med sina mörka ögon på oss och ger mig deja vu upplevelser för han är en kopia av sin storebror.

Lite bilder, orkar inte skriva...

2010-04-04 @ 14:53:42
Direktlänk | Vardag by Elsa & Teodor | Kommentarer (3)

 

 

 


Det gick fort

2010-04-04 @ 11:22:20
Direktlänk | Vardag by Elsa & Teodor | Kommentarer (0)
Jag ska skriva en förlossningsberättelse sedan, men vi var på BB på läkarbesök idag och då fick jag förlossningsjournalen med mig hem. Där står det lite tider och jag bara måste ange dom:

Vi skrevs in på förlossningen 2010-03-31 kl 18:43 , jag är då öppen 6 cm.
Klockan 19:00 tas hinnorna och jag får vattenavgång. Jag är fortfarande öppen 6 cm.
19:27 kopplas lustgasen in, 50/50 lustgas/syrgas.
19:45 får jag första krystvärken, och 19:47 är Vilgot född med framstupa kronbjudning.
En liten raketunge med andra ord ;)

Angående besök:

2010-04-03 @ 13:11:30
Direktlänk | Vardag by Elsa & Teodor | Kommentarer (0)
Jag har fått lite frågor hit och dit om när vi tar emot besök så jag tänkte skriva här, eftersom en hel del smygläser bloggen:

Man är välkommen hit när som helst i princip, men ring innan och förvarna så att vi inte är ute på promenad eller har en riktigt jäklig dag ;) Vi vill nog helst inte ha folk här i flera, flera timmar men har man för avsikt att bara stanna en dryg timme nånting så är man välkommen när som helst (ja, inte på natten då). Vilgot sover ju fortfarande mest hela tiden och Teodor sover middag mitt på dagen och så lägger sig barnen omkring 20 på kvällen. Vi vaknar mellan 7 och 9 på morgonen. Tisdagar, onsdagar och torsdagar går Teodor på dagis mellan 9-14 så det är mindre bra dagar för besök.

Men som sagt, ring (jag kommer nog inte komma ihåg att bjuda hit folk) eller skicka sms eller vad som helst så är det bara att dyka upp sen :)

Nu ska jag slappa lite i soffan, alla grabbarna grus sover sött på utvalda platser. Livet är härligt...

Två stora pojkar...

2010-04-02 @ 20:49:47
Direktlänk | Vardag by Elsa & Teodor | Kommentarer (2)
... ligger och sover i en trång 90 säng. Och en lite mindre pojke ligger och ojar sig i en röd barnvagn för att hans händer inte vill som han vill. Så fort de stora pojkarna vaknat så ska vi inviga barnvagn och åkbräda och ta oss in till stan för att köpa det vi inte hunnit med än - som en pyjamas. Jag upptäckte till min förskräckelse att jag bara har pyjamasar i storlek 62 och uppåt.

Första natten som två barns familj har gått bra. Teodor sov i sin säng hela natten och vi andra sov i stora sängen. Vilgot vaknade varm och utvilad vid halv sju på morgonen och Teodor vaknade en halvtimma efteråt.

--- Ja, detta inlägg skrev jag imorse. Vilket visar på hur lite tid som finns nu. Vi har redan varit in till stan, handlat pyjamas, hunnit med allt hemma och Teodor sover för natten. Och jag har ännu inte hunnit lägga ut det här inlägget. Barnvagnspromenaden gick superbra, Teodor älskar sin ståbräda - men Vilgot är inte lika förtjust i barnvagnsåkande som Teodor var när han var bebis. Men han somnade efter ett tag.

I alla fall, nu ska N åka och handla gotta och sedan blir det filmkväll ett tag innan sängen kallar. Snaaark



Vi har blivit 4

2010-04-01 @ 21:28:28
Direktlänk | Vardag by Elsa & Teodor | Kommentarer (5)
Den 31 mars 2010 klockan 19:47 föddes världens finaste lillebror,
Karl Vilgot Kristoffer.
Han vägde 3042 gram, var 49 cm lång och föddes i graviditetsvecka 37+2.

 

 

 

 

Återkommer med utförligare uppdatering när vi kommit underfund med livet som två barns föräldrar lite mer, men det är minst sagt ljuvligt! Nu har vi två fina prinsar här hemma!!